Comenzi telefonice: 0733 978 132

Email: office@mierealbine.ro

Produsul a fost adăugat în coş.
Vezi coşul Cum cumpăr?
Apăsati X pentru a continua cumpărăturile.

Jurnal apicol - Mai 2007

nuclee

2 Mai 2007

Timp rece, cu 7 gr la ora 11, max 15 .

Astazi albinele au iesit doar cateva ore, asta prima data dupa cateva saptamani.

Stupul fara matca, impartit in patru, dintre care trei nuclee separate de diafragma, cu 3 urdinisuri pe cele trei parti. Ramele sunt ME, cate doua.

completare rame

Adaug a treia rama, cu miere

custi capac

Pentru introducerea matcii in aceste nuclee folosesc untip de cusca incorporat direct in podisor. Am mai auzit de acest tip de cusca, dar nu stiu sa fie acest model. In podisor se da o gaura, o fata se acopera cu un capac transparent, care se poate roti, permitand introducerea matcii. Cealalta fata este acoperita cu plasa sarma, dar cu o mica deschidere. Aceasta deschidere , initial , se acopera cu o foita de ceara. Pentru a nu fi roasa de catre albine, foita este protejata cu o tablita, care se poate roti , acoperind si dezvelind foita. Primul si ultimul podisor prezinta fata interioara a podisorului, cu tablita in cele doua pozitii. Cel din mijloc arata manerul de modificare a pozitiei.

cusca matca

Se introduce matca in cusca,cu foita protejata, apoi a doua zi se roteste parghia, iar albinele vor elibera matca treptatsi, foarte important, in liniste. Principala greseala la introducerea matcii consta in agitarea, sperierea fie a matcii, fie a albinelor, chiar inainte de introducerea matcii.

Nucleul din orizontal a primit o matca in cusca obisnuita.Reactie imediata, toate albinele au pornit instantaneu spre cusca.

nucleu supra aglomerat

Un nucleu din care am ridicat o matca pentru nuclee, , supra aglomerat De altfel, dupa asta an divizat nucleul in doua.

stup supra populat

La rapita. Am gresit ca nu am controlat stupii o saptamana dupa deplasarea in pastoral si fara sa pun corpul 3. Am gasit multi stupi complet blocati cu miere. Asta va avea doua efecte: -1- s-a redus suprafata potentiala cu puiet, deci stupii vor slabi in timp. 2- Au aparut botci de roire. Am pus in toti stupii faguri artificiali la crescut. Unul singur nu a crescut, asta inseamna stadiu avansat in procesul de roire. La control, am gasit botci cu matci in stadiu final. Deci , inorice moment roiul ar fi putut iesi, de fapt am fost surprins sa gasesc matca. Am scos toti fagurii cu puiet si i-am repartizat la stupii mai slabi, iar albinele cu matca au ramas in stup, pe faguri goi sau necladiti

urdinis stup dublu

 

Miere proaspata, necapacita , rapita. Un an bun pentru cules la rapita. Mierea de rapita areun gust deosebit, cristalizeaza imediat, este cremoasa, ca si serbetul, deschisa la culoare si cu foarte bune efecte terapeutice