Comenzi telefonice: 0733 978 132

Email: office@mierealbine.ro

Produsul a fost adăugat în coş.
Vezi coşul Cum cumpăr?
Apăsati X pentru a continua cumpărăturile.

Iernarea Matcilor

In timp am avut diferite incercari, ca mai toti stuparii de alfel,sa pastrez matci peste iarna.Am folosit custile de iernare tip Foti, care aveau un faguras lipit de un perete,un hranitor deasupra si o matca insotita de 30-40 albine.Custile se pastrau intr-un dulap termostatat, iar albinele insotitoare se schimbau la anumite intervale de timp.Nu am reusit sa am rezultate satisfacatoare, in principal datorita dificultatii si timpului necesar inlocuirii albinelor.

alta metoda a fost sa pastrez peste iarna matcile in nuclee, mai mici sau mai mari. Cele mai mici au fost chiar nucleele de imperechere,2 jumatati de rame ME, cate 4 intr-o cutie. cele medii au fost pe trei rame, intr-un ME impartit. Chiar si asa, nucleele aveau probleme iarna, in special pe ger mare.

Anul acesta am desfiintat toate nucleele si familiile ajutatoare, iar matcile le-am pus, in custi bineinteles, intr-o familie fara matca. Cat timp a fost cald, totul a fost in regula. La sosirea frigului, cand albinele au inceput sa se stranga in ghem, au inceput sa moara primele matci.

Pentru a evita intrarea albinelor in ghem, am instalat incalzitoare electrice in stup. Se realizeaza astfel o temperatura constanta de 17-18 gr.

In prima poza, rama portbotci intre fagurii cu miere, iar in a doua rama propriu-zisa.

Custile sunt confectionate din lemn de tei, avand o fata acoperita cu gratie Hanneman , iar cealalta cu o folie transparenta. Cand se introduce o matca in banca, se scot cele doua pioneze si se adauga o bucata de plasa de sarma,pentru 1-2 zile. Este foarte important contactul direct intre matca si albine.

Albinele intra si ies din custi. S-a intamplat, ocazional, sa scape cata o matca din cusca; in aceasta situatie am remarcat o tendinta de neglijare a celorlalte matci, mortalitatea crescand .

In stupul folosit pentru iernarea matcilor, temperatura variaza intre 16,5-19,6 gr. Elementele incalzitoare sunt asezate pe fundul stupului, suspendate pe cateva bete 1/1 cm. Intre corpul de stup si fund este intercalata o rama de 7 cm, pentru a mentine distanta fata de marginea inferioara a ramelor cu albine.

Ca termostat folosesc unul pentru acvarii. La acesta senzorul de temperatura este conectat printr-un cablu de cca 30 cm. L-am inlocuit prin altul de 20m; in felul acesta senzorul este in stup, iar termostatul propriu-zis este intr-o magazie, evitand in acest fel sa duc un cablu cu 220 volti pentru alimentarea temostatului printre stupi-pericol electrocutare- . Termostatul comanda o sursa de curent, care poate fi si un redresor pentru incarcat bateria auto.

Problema principala cu mentinerea albinelor in stare activa este scurtarea sensibila a duratei de viata. De aceea , pe percursul iernii trebuie adaugate albine proaspete, din ceilalti stupi.

Elementele de incalzire au dimensiunea de 35/15 cm si constau in sarma nichelina , intinsa pe mai multe randuri si incorporata intr-o forma de ipsos. Cu multi ani in urma am incercat sa incalzesc toti stupii, pe timpul iernii, dar a fost un esec. Dar si acum sunt cateodata folositoare, in cazul unor situatii deosebite in stupi, in special lipsa hranei , in timpul iernii. Se introduce una sau doua incalzitoare pe fundul stupului, se alimenteaza si , in cateva ore, in stup vor fi 17-18 gr.

stup banca
botci
cusca albine
cusca
ssamote