Comenzi telefonice: 0775 101 695

Email: office@mierealbine.ro

Produsul a fost adăugat în coş.
Vezi coşul Cum cumpăr?
Apăsati X pentru a continua cumpărăturile.

Despre calitatea mierii si cum o clasificam

Analizele mierii noastre

Analize pentru calitatea mierii
Analize miere de mana
Analize miere poliflora 2017

Tipuri de analize pentru miere si depistarea falsificarii mierii

Pentru ca o miere sa poata fi declarata monoflora (de exemplu miere de tei, miere de rapita etc), ar trebui ca in spectrul sau polinic (toate granulele de polen aflat in miere), polenul corespunzator plantei melifere care furnizeaza nectarul predominant sa fie 40%.
Exceptia este data de salcam, care are foarte putin polen si de mierea de mana, care contine polen doar accidental.
Este destul de usor pentru un apicultor sa defineasca in mod gresit o miere poliflora ca fiind una monoflora, bazandu-se doar pe momentul culesului, care poate coincide cu inflorirea plantei respective, pe gustul si aroma mierii.

Doar analiza spectrului polinic, la un laborator specializat, poate da certitudinea mierii monoflore.
De exemplu, mierea de tei este foarte aromata si, atunci cand concentratia de tei este mare, gustul este usor amarui, ceea ce displace unora. Ca si efect, probabil, o mare parte din mierea de tei de pe piata romaneasca nu are 40 % polen tei.

Un caz concret, am recoltat vara aceasta (2016) cateva sute de kg de miere, adunata de albine incepand cu luna aprilie si pana dupa inflorirea teiului.
Am fost tentat sa o declar miere de tei; la analiza de laborator, polenul de tei reprezenta doar 2%, asa ca mierea o etichetez ca fiind miere de mai.

Eu fac analiza polinica la Institutul Apicol Bucuresti. Dar calitatea mierii este confirmata prin analize de laborator care trebuie sa vizeze cateva aspecte, cum ar fi:

  • continutul de pesticide (de la tratamentele chimice efectuate culturilor agricole);
  • continutul de antibiotice, de la tratamentele incorecte efectuate de apicultor, in special amitraz si nitroimidazoli
  • analize chimice, referitoare la depistarea falsificarii mierii - HMF, zahar invertit, zaharoza, indice diastazic.

O astfel de analiza poate costa, la un laborator acreditat, pana la 1000 lei (atat am platit eu, la laboratorul Directiei sanitar veterinare Bucuresti). Un exemplu de rezultate (pentru mierea noastra poliflora) o puteti gasi ma sus.

Autor: Doru Dinu, Gradina cu Stupi