Comenzi telefonice: 0775 101 695

Email: office@mierealbine.ro

Produsul a fost adăugat în coş.
Vezi coşul Cum cumpăr?
Apăsati X pentru a continua cumpărăturile.

Jurnal apicol - Aprilie 2007

albina amortita

In lunile de primavara, cu vreme capricioasa, de multe ori vremea calda poate alterna cu cea rece, uneori schimbarea de la cald la rece poate fi foarte rapida. Dupa o iarna lunga, fara polen sau nectar proaspat, albinele vor sa profite de fiecare perioada scurta de timp favorabil, deci vor iesi la cules chiar si in conditii mai putin favorabile.

La intoarcerea la stup, daca soarele a intrat in nori, temperatura scade brusc si daca albina nu nimereste repede urdinisul, amorteste si cade pe pamantul rece . Cum se vede si in poza, pozitia perpendiculara pe corp a aripilor arata ca albina nu este moarta. Daca va fi incalzita, ea isi va reveni.

albine amortite

Cu toate ca este o munca cateodata inutila si sigur migaloasa, nu ma pot abtine sa nu incerc salvarea lor.

In imagine, un pumn de albine incarcate cu polen, pregatite pentru a fi incalzite.

Dupa ce se dezmortesc, le introduc intr-un stup, langa ultima rama. In general, pe timp de cules, albinele incarcate cu polen sau nectar sunt primite in orice stup, asa ca ma bazez pe asta.

caisul din stupina

In fine, primavara; caisul din stupina.

miere polen

Polen si nectar de pomi fructiferi, totul proaspat.

nucleu dublu

Stup dublu 20 martie 07. Doua nuclee pot ierna in conditii foarte bune una langa alta. In primavara cuibul de puiet incepe de la diafragma, in fiecare nucleu. Stupul are doua urdinisuri. Acest stup poate fi impartit si in trei compartimente, cu urdinisuri pe cele trei laturi.

stup dublu

Cele doua compartimente au podisor separat. Fiecare dintre ele este format din doua scanduri. Cea mai lata are orificiu de hranire/aerisire. El poate fi prevazut cu sita.

Cand stupul este impartit in trei compartimente, se folosesc la podisor doar scandurile late, trei, bineinteles .

Gaura este acoperita cu un patrat de polistiren care poate culisa. Astfel se evita pierderea de caldura si transferul albinelor dintr-un compartiment in altul. Fiind transparent, iti poti da seama si daca albinele sunt in ghem, sau daca a venit momentul transvazarii in doi stupi separati.

urdinis stup dublu

Bineinteles, stupul dublu are doua urdinisuri. Ele sunt executate intr-un bloc de urdinis, care se poate scoate atunci cand stupul este folosit pentru o familie normala( se scoate si diafragma separatoare, care culiseaza pe santuri sapate in peretele frontal si cel din spate).

Stupul va primi corpuri ca si ceilalti, singura deosebire este ca fundul este fix.

Cand sunt trei nuclee in stup, se introduc 2 diafragme si se iinlocuieste blocul de urdinis cu altul cu un singur urdinis pe mijloc; pentr nucleele din margini se deschid doua urdinise laterale.

decupaj  hranire

Pe timp rece, cand albinele au deja puiet si au nevoie de apa, pot folosi cateva picaturi.

adaptoare

In special primavara, cand in natura nectarul nu este disponibil in cantitati mari, albinele au nevoie de apa.

Problemele apar atunci cand este rece (9-12gr), albinele se incarca cu apa rece, nu mai pot zbura si se ineaca.

Tavaita din imagine este asezata peste o cutie care are o rezistenta electrica alimentata la 25 V. Astfel apa este calduta tot timpul.

camp de rapita ploiesti
p>Cam rapita Ploiesti, 3 aprilie 07. Cultura nu arata prea bine, dupa parerea mea plantele sunt rare si mici.

rapita la Valea Rosie

Cultura rapita langa Oltenita, 5 apr 07. Arata mai bine dacat lanul de la Ploiesti

hranire cu borcan

Hranire/stimulare sirop. Capacul are 10-15 gauri mici, date cu un cui Stupul ramane fara capac pana la golirea borcanelor

inainte de transvarsare

A sosit momentul transvazarii in doua corpuri separate.

Deja cele 5 rame ale fiecarui nucleu sunt blocate, fiecare celula are puiet sau miere sau polen.

rama margine

Asta este rama de la margine, care de obicei are doar miere si pastura .

\
dupa transvarsare

Dupa transvazare.

dupa transvarsare

13 Aprilie 2007

Timp insorit toata ziua, 6 gr minima, 23 gr max.

Vreme perfecta pentru albine, albinele ventileaza la urdinis pentru a evapora apa din nectarul proaspat. Ciresii si visinii sunt in perioada de inflorire maxima, au inflorit si merii. Deja la unii stupi am inlaturat reductorul de urdinis. Stupul din imagine l-am uitat cu 8 rame si bineinteles albinele au construit faguri in spatiul gol. Deja fagurii aveau oua ( celule de trantor). In asemenea situatii trebuie atentie cand recoltam fagurasii pentru ca este probabil ca matca sa fie pe ei, fiind foarte atrasa de celulele de trantor.

faguri crescuti

IAm adaugat primul fagure artificial din acest an, in locul unui fagure cu puiet, destinat intaririi unui stup mai slab.

fagure artificial

De obicei iernez stupii multietajati pe doua corpuri, iar in februarie ii verific; daca ghemul este in corpul de sus, scot corpul de jos, din doua motive: micsorez spatiul ce trebuie incalzit si totodata verific fagurii goi din corpul inlaturat, ii curat si dau la topit pe cei prea vechi.Multi stupari, totusi, mentin stupii ME pe doua corpuri tot anul.

In aprilie, in functie de vreme si de evolutia, adaug corpul doi, de obicei jos. In acest fel albinele pastreaza caldura in corpul de sus, iar, cand este cazul, coboara si curata fagurii din corpul de jos. Daca la control gasim oua in corpul de jos , atunci imediat se inverseaza cele doua corpuri. In felul acesta matca are la dispozitie fagurii goi, iar caldura necesara este asigurata de masa de albine si puietul din corpul de jos.

inversare corp

In imagine, un stup la care am gasit deja trei faguri cu puiet in corpul de jos. Am inversat corpurile. Acum este perioada ideala, pentru ca pana la inflorirea salcamului- probabil 10 mai in zona Oltenita- albinele au timp sa umple cu puiet si miere corpul de sus, cel de jos va fi , mai mult sau putin gol, dupa eclozionarea puietului si astfel albinele vor fi obligate sa depuna nectarul in corpul trei ( eventual separat de corpul 2 cu gratie separatoare.

nuclee imperechere

18 Aprilie

Vreme mai rece decat ziele precedente , cu 6 grade dimineata si 15 grade amiaza, inourari frecvente.

Pregatirea stupilor pentru salcam a intrat in linie dreapta. Se folosesc diferite metode pentru dezvoltarea familiilor, printre acestea una consta in intarirea stupilor ce vor merge in pastoral pe seama celor ce vor ramane pe vatra.

2 rame

Eu am preferat sa unific familiile slabe cu cele mai bune si sa pastrez matcile ( toate sunt din 2006, asa ca merita pastrate) in nuclee. Am nuclee de imperechere tip ACA, cu patru compartimente a cate 2 rame 3/4, ME, care se pot imbina. formand o rama normala ME, care se poate introduce intr-un stup normal, de unde sepot ridica , cand au miere sau puiet.

4 nuclee

Patru nuclee alaturate pastreaza mai bine caldura, mai ales primavara Se pot da gauri in podisoare, pentru hranire.

hranire nuclee

Se pot hrani cu miere cristalizata sau cu sirop.

detaliu borcan
nucleu

Cu o mana de albine se poate alcatui o minifamilie. In timp se va intari, nucleul se va mentine tot sezonul, dupa ridicarea matcii imperecheate introduc o botca gata de eclozionare. Dupa mine, calitatea matcilor va fi mai buna daca cresterea si imperecherea lor se face intr-un nucleu care poate creste puiet.

matca
bondar

29 Aprilie

Vreme insorita dimineata, 26 gr la amiaza, nori si ceva ploaie dupa amiaza.

Ultimele 2 saptamani au fost calde, 20-24 gr ziua, 4-7gr noaptea. Stupii s-au dezvoltat foarte bine pt aceasta perioada a anului, in special datorita rapitei.

la stupina vin, primavara, si alte insecte, atrase de agitatia si hrana dintr-o stupina. Bondarii au intepatura f dureroasa, tb. prinsi cu grija. Dupa o sedinta foto, a fost liber sa plece

viespe

Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu viespea-regina de pe degetul meu. Dupa ce mi-a pozat cu oarecare bunavointa, in diferite pozitii, a trebuit sa o omor, e drept cu multe ezitari, pentru ca este, pardon, era, un animal superb. De 2-3 ori mai mare decat o viespe obisnuita, este cea care supravietuieste peste iarna , iar in primavara infiinteaza o colonie de viespi singura, ea depune oua, ea le hraneste, etc. Am omorat-o pebtru ca , toti albinarii stiu ce probleme sunt in toamna cu familii de albine atacate continuu de viespi.

stupi fara matca

La control, am gasit acest stup fara matca. Este singurul stup orizontal pe rama mare (1/1) pe care il aveam. Deja nu mai era puiet de lucratoare, doar cateva de trantor. Am decis sa pastez cutia pentru ca mereu se gaseste ceva care tb curatat de miere - borcane, capace, resturi de faguri, miere scursa, etc-

botci trantor

Se vede ca albinele au construit botci peste larve crescute in celule de trantor. Asta deonstreaza lipsa de alternativa pentru familie si dovada sigura ca nu exista o matca in stup, fie si neimperecheata

adaptare multietajat

Pentru a putea folosi rama ME in orizontal, am micsorat inaltimea stupului.

Am impartit albinele in patru parti egale, formand deci patru nuclee. Unul a ramas in orizontal, iar celelalte trei le-am pus intr-un stup nucleu triplu.

Imagini si descriere, zilele urmatoare.